Omgeving

Groeten in Grolloo is ideaal gelegen voor heel veel verschillende activiteiten.

Vanuit Grolloo zijn de meest prachtige fiets- en wandelochten te maken door het Drentse esdorpen-landschap. Waaronder bijvoorbeeld rond het Amerdiep, één van de bovenlopen van de Drentsche Aa en de Drentsche Aa zelf


Esdorpen hebben een aantal overeenkomsten:

Een brink.
Oorspronkelijk lag zo'n brink aan de rand van het dorp (vergelijk het Engelse brim = "rand") waar de koeien en schapen 's avonds en 's ochtends bijeenkwamen. Op die brink plantte men eiken of populieren om te gebruiken als bouwmaterialen. Door de groei van de dorpen kwam die brink later vaak in het centrum van het dorp te liggen. Bovendien vonden op de brink wel markten plaats, waardoor het een centrale functie kreeg. Het moet onderscheiden worden van het vroeg-middeleeuwse tij, dat meestal een meer menselijke functie had, en dus niet voor het vee. De aanwonenden of gelanders waren gezamenlijk eigenaar van de brink en van de es (zie hierna). Deze oorspronkelijke beheersvorm komt nu nog sporadisch voor, zoals in Den Hout (provincie Noord-Brabant).

Een es.
De es, enk of eng was de gemeenschappelijke akker. Vaak ligt deze wat hoger dan het dorp. Die hoge ligging is deels ontstaan door de wijze van bemesting van de essen, en deels doordat de locaties van zichzelf al hoger lagen.

Een beek.
In het geval van Grolloo is dat het Amerdiep.


Omdat Groeten in Grolloo midden in Grolloo gelegen is, tegenover Café Restaurant Hofsteenge, is het ook erg geschikt als plek om te overnachten voor of na een bezoek aan het Cuby Museum in Grolloo. Wanneer er (Blues)concerten zijn in Grolloo of bij Café restaurant Hofsteenge hoef je alleen de straat over te steken om heerlijk te kunnen slapen. Ook in Amen, bij café de Amer worden regelmatig concerten georganiseerd. Amen ligt circa 4 kilometer verderop; op de fiets een kwartiertje.

Of beleef de oude TT race zoals de eerste TT rijders dat deden, vele decenia geleden. Motorrijders kunnen de route precies narijden als ze de speciale borden volgen.

Ook voor fietsers is een speciale route langs het oude circuit uitgezet. Een leuke route, boordevol historie! Het speciale aan deze 65 kilometer lange route is dat hiermee de twee circuits waarop in 1925 en tussen 1926-1954 de TT werd verreden, met elkaar zijn verbonden. De route is zo samengesteld dat je eindigt op je startplaats naar keuze, bijvoorbeeld dit vakantieappartement Groeten in Grolloo tegenover Tour de TT Pitsstop: Café Restaurant Hofsteenge


Overnachten in het prachtige Drenthe?

Bekijk hier onze Tarieven
of
Reserveer direct!

Je kan ons ook direct mailen via info@groeteningrolloo.nl.